catering

WEGANIZM słów kilka
sztmDla siebie:
„Nowoczesne zasady odżywiania” Dr T.Colin Campbell
Jeśli szukasz sposobu na poprawienie zdrowia, wyników sportowych.., przeczytaj tą książkę natychmiast. Nareszcie powstał ważny naukowy przewodnik na temat tego, jak dużo białka potrzebujemy i gdzie powinniśmy go szukać. Skutki tych odkryć są doniosłe. John Allen Mollenhauer, założyciel; MyTrainer.com i NutrientRich.com

weg5Wiele książek o odżywianiu i zdrowiu zawiera sprzeczne zalecenia, lecz wszystkie łączy jedno-chęć sprzedania czegoś. Jedyną pobudką dr.Campbella jest natomiast chęć przekazania prawdy. Ten profesor Uniwersytetu Cornella jest Einsteinem żywienia. „Nowoczesne zasady odżywiania” oparte są na poważnych badaniach naukowych, a nie spekulacjach związanych z dietą strefową, Atkinsem, Sugar Buster czy innymi popularnymi dietami cud. DrCampbell wykłada historię swoich badań w przystępny i wciągający sposób. Przeczytaj tę książkę, a przekonasz się o tym.
Jeff Nelson, przewodniczący VegSource.com -najczęściej odwiedzana na świecie strona www o jedzeniu.

Każdy kto przejmuje się epidemią otyłości, stanem własnego zdrowia i zgubnym wpływem zachodniej diety na społeczeństwo i środowisko, powinien sięgnąć po tę książkę -znajdzie tam mądre i praktyczne wskazówki. Robert Goodland, główny doradca ds.środowiska w The World Bamk Group (1978-2001)

wwegDrCampbell jest gigantem w swojej dziedzinie, na którym opierają się wszyscy specjaliści od żywienia. To jedna z najważniejszych książek o odżywianiu, jakie kiedykolwiek powstały -przeczytanie jej może uratować ci życie. Dean Ornish, lekarz i profesor medycyny klinicznej na Uniwersytecie Kalifornijskim, założyciel Instytutu Badań z Zakresu Medycyny Prewencyjnej.

NOWOCZESNE ZASADY ODŻYWIANIA to opis rewolucyjnego badania, które pozwoliło uzyskać odpowiedzi na pytania nurtujące lekarzy, naukowców i czytelników zainteresowanych zdrowiem. Książka, oparta na wieloletnim, starannym, dociekliwym badaniu, prezentuje zaskakujące odpowiedzi na najważniejsze pytania dotyczące żywienia. Co tak naprawdę powoduje raka? Jak możemy wydłużyć nasze życie? Co zatrzyma epidemię otyłości? „Nowoczesne Zasady Odżywiania” szybko i sprawnie rozprawiają się z dietami cud, opierając się na rzetelnych i przekonujących dowodach. Książka została napisana zrozumiałym i pięknym językiem przez człowieka, który jest jednym z najbardziej szanowanych na świecie autorytetów w dziedzinie żywienia. Neal Barnard, przewodniczący Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej

sztmDla świata:
Raportu ONZ z 2006 r. „Długi cień żywego inwentarza”, hodowla zwierząt w celu konsumpcji przyczynia się bardziej do globalnego ocieplenia niż łącznie wszystkie samochody, ciężarówki i pozostały transport na świecie. Powodem tego jest wiele czynników, w tym gazy cieplarniane emitowane przez obornik, i wydalane przez miliardy zwierząt hodowlanych.

krowa„Musimy zweryfikować nasze praktyki rolne i to, jak zarządzamy naszymi zasobami wodnymi, bowiem rolnictwo i hodowla zwierząt zużywa 70% świeżej wody i odpowiada za ponad 80% wylesienia”

– Sekretarz Generalny ONZ, Ban Ki-moon

Wylesienie, powodowane rozszerzaniem się terenów pod wypas oraz uprawę paszy dla zwierząt, przyczynia się do globalnego ocieplenia z kilku powodów, a jednym z nich jest fakt, że brak drzew to brak absorpcji CO2 z atmosfery. Spalanie paliw kopalnych podczas produkcji olbrzymiej ilości paszy, do ogrzewania lub chłodzenia pomieszczeń dla zwierząt i mięsa, transport przetwórstwa i przechowywanie mięsa w ogromnych chłodniach także przyczynia się do tego problemu.
Gazy pochodzące z przemysłu hodowlanego obejmują:

wwweg9% CO2 (dwutlenek węgla)

37% CH4 (metan) – potencjał cieplarniany 23 razy większy niż CO2 na przestrzeni ponad 100 lat, zaś 72 razy większy w okresie 20 lat

65% N2O (podtlenek azotu) – potencjał cieplarniany 296 razy większy niż CO2 na przestrzeni ponad 100 lat, zaś 275 razy większy w okresie 20 lat

Jeśli ktoś chce ocalić planetę, wszystko, co musi zrobić, to po prostu przestać jeść mięso. To zdumiewające, gdy o tym pomyślisz. Wegetarianizm troszczy się o tak wiele rzeczy za jednym zamachem: ekologię, problem głodu, okrucieństwo.
—Sir Paul McCartney

Karmienie zwierząt hodowlanych dużą ilością ziarna dla wyprodukowania małej ilości mięsa jest marnowaniem ograniczonej ilości zasobów. Ponadto „..hodowla zwierząt na żywność jest jednym z głównych dwóch najbardziej znaczących czynników powodujących najpoważniejsze problemy ekologiczne na wszystkich poziomach – od lokalnego do globalnego – Organizacja Narodów Zjednoczonych